WETGEVING: BEMS VAN TOEPASSING OP HET HELE NEDERLANDSE MOTORENPARK PER 01.01.2017

Op 1 januari aanstaande is het Besluit Emissie-eisen Middelgrote Stookinstallaties (BEMS) op alle motoren in Nederland van toepassing. Het BEMS gold al vanaf 1 april 2010 voor alle nieuwe middelgrote stookinstallaties in Nederland. Het BEMS is inmiddels onderdeel van het Activiteitenbesluit (*) geworden en is per 1 januari 2017, na een overgangsperiode van zo’n 7 jaar, tevens van toepassing op alle bestaande installaties. In het BEMS worden wettelijke grenzen aan emissiewaarden gesteld en worden voorschriften gegeven voor metingen en onderhoudskeuringen aan middelgrote stookinstallaties.

Stookinstallaties die dienst doen als noodvoorziening en die bovendien niet meer dan 500 uur per jaar in bedrijf zijn, zijn uitgezonderd van het BEMS.

Binnen het BEMS wordt onder een stookinstallatie een installatie bedoeld, waarin men brandstof verbrandt met onder andere als doel het opwekken van warmte. Hierbij valt te denken aan stationaire installaties zoals (CV-) ketels, gas- en dieselmotoren in WKK en gasturbines. Ook bijvoorbeeld afval-bijstook-installaties vallen onder deze regelgeving als het doel van deze installatie het opwekken van energie- en/of warmte is. Het BEMS heeft ook betrekking op installaties die gestookt worden op biogas, vloeibare of vaste biomassa, diesel, kolen en stookolie.

Het BEMS stelt limieten vast voor stookinstallaties voor emissie van stikstofoxiden (NOx), zwaveldioxide (SO2) en koolwaterstoffen (CxHy).

Voor dieselmotoren zijn alleen NOx en SO2 emissie eisen van toepassing en daarnaast eisen ten aanzien van de uitstoot van stof.

WAT VOOR BETEKENT DIT GASMOTOREN?

Voor gasmotoren wordt op basis van het energieverbruik van de motor binnen het BEMS een tweedeling gemaakt: gasmotoren tot of boven een energieverbruik van 2.500 kJ/s. Voor motoren met een energieverbruik tot 2.500 kJ/s geldt alleen een NOx limiet van 340mg/m3 @ 3% O2. Voor gasmotoren met een energieverbruik boven 2.500 kJ/s  bedraagt de NOx limiet 100 mg/m3 @ 3% O2 en daarnaast geldt een onverbrand emissie eis voor CxHy van 1.500 mg/m3 @  3% O2.

Voor gasmotoren gestookt op biogas maakt het BEMS geen onderscheid voor energieverbruik boven of onder 2.500 kJ/s. Er geldt alleen een NOx emissie eis van 340 mg/m3 @3% O2 voor alle op biogas gestookte gasmotoren.

De meeste gasmotoren met een energieverbruik tot 2.500 kJ/s kunnen meestal met enige aanpassingen voldoen aan de NOx limiet van 340 mg/m3 @ 3% O2. Voor andere motoren zijn, afhankelijk van het type, maatwerkoplossingen voorhanden.

Motoren met een energieverbruik > 2.500 kJ/s kunnen, met de huidige stand van de techniek, alleen middels nageschakelde techniek, in de vorm van een RGR of DeNOx installatie, voldoen aan de NOx emissie eis van het BEMS. Of de motor daarnaast ook aan de onverbrand emissie limiet kan voldoen zal middels metingen moeten worden vastgesteld. Een RGR of DeNOx reduceert namelijk geen emissie van koolwaterstoffen.  STORM is u bij dergelijke metingen graag van dienst en werkt daarbij samen met een geaccrediteerd meetbedrijf.

Meer informatie? Neem contact op met STORM



* Voor meer informatie over het activiteitenbesluit en BEMS zie ook  www.infomil.nl

Ga terug